Linknyc thumb
Summer1
Newsrack3
Cx 1
Corridor
Uci 2
Sseating1
Pleasantville Station Seating
MTA Arts for Transit
  • Year
  • 2001
  • Type
  • Station Seating Design Proposal
Overview

This station seating proposal responds to the train rider’s sentiment derived from the duality prevalent in stations of suburban setting: a place of departure and arrival in the daily commute. For most of the train riders in Pleasantville, a village just 30 miles outside of New York City, we assume that departure is largely associated with morning and arrival with evening. To reflect the anticipation of those waiting for the train, the seating is divided into two areas, one for passengers waiting for the south-bound trains, and the other for passengers going north. Each side faces the corresponding direction to afford a view onto the respective in-coming trains.

The shape of the seating and the main material, wood, are a reference to the rolling hills and wooded areas of northern Westchester County. The density of the wooden strips varies to create a transparent band above the sitting area which allows people to see through to the other side, at once creating a sense of protection and openness. The rib-shaped stainless steel structure holds the wooden strips together. At the same time, the ribs protrude from the seating surface marking the individual seats, while discouraging people to lay down. The two seating areas are formed from one continuous curved “membrane”. A cut-out in the center of the membrane creates a portal, symbolizing the “home”. This is also the location from which riders have access to and from the platform. When walking up the stairs or exiting the elevator, one is welcomed by the portal, giving a sense of coming home.

During the day sunlight casts an interesting shadow of the seating. At night the whole structure, which has its own lighting integrated in the curved “ceiling”, illuminates and appears to be floating in the glass-enclosed overpass, inviting residents and visitors alike.